Hosting

Vad är hosting?

Host betyder värd på engelska. Om man ska översätta hosting direkt innebär det i praktiken att du som privatperson eller företag får publicera innehåll på någon annans server som sedan laddar upp detta på internet. Du kan använda en egen server där du publicerar ditt innehåll också.

Vad är en Dedikerad server?

En dedikerad server innebär att ägaren av servern tillhandahåller den support som krävs för att hålla servern vid liv, vad gäller kapacitet, säkerhet och backup. Du som hyr denna hostinglösning måste däremot sköta resterande, vad gäller data och det publicerade innehållet.

En dedikerad server innebär att ägaren eller hosting leverantören som det också kallas står för att servern fungerar. En dedikerad server delas inte med andra utan du som kund har ensamrätt.

En dedikerad server hos Oderland kostar mellan 2195-5195kr

Vad är delad hosting och webb hosting?

När du som kund inte har ensamrätt på en server utan delar den med andra under hos hostingleverantören kallas detta för delad hosting. I praktiken minnet på servern uppdelad och du får en del av den. Väljer man den delade hostinglösningen kommer du lindrigare undan och du du behöver inte oroa dig över serverns tekniska underhåll. Negativt med en delad hostinglösning är att det kan påverka laddningshastigheterna på din hemsida då kapaciteten delas med andra.

Exempel på delad hosting är webb hosting. Webb hosting är ett så kallat webbhotell som erbjuder utrymme för att lägga upp en hemsida på Internet. Här betalar du en månadskostnad för ett webbhotell som är delad med flera där du publicerar ditt innehåll på.

Alla hostingleverantörer erbjuder olika stora serverutrymmen, tillgång till backups, olika nivåer av teknisk support osv. I syfte om att hitta den bästa hostingleverantören rekommenderar vi Oderland som i Sverige har överlägset den bästa svarstiden från servern och den absolut bästa supporten.

VPS

En VPS uppbyggt på flera fysiska servrar som är uppdelade med ett eget operativsystem. Du som kund betalar mindre än den dedikerade hostinglösningen även om VPSen fungerar likadant som den fristående servern. De negativa med en VPS är i samma mån desamma som den dedikerade servern men det är lika stor chans att man kan påverkas av ddos attacker mot andra kunder på någon av delarna i de olika servrarna.

Vps är ett bra andrahandsval från shared hosting och dedikerad server för den som har en hårt hållen budget.

Hos Oderland kostar en VPS mellan 149-1200kr per månad

Samlokalisering / Colocation

Är du intresserad av en dedikerad server i mindre skala kan man köpa en egen server och sedan använda ett webbhotell där du pekar den mot. Webbhotellet står då för säkerheten och uppkopplingen till internet med du sköter resterande.