Är IT-utvecklingen bara till godo?

Mycket har hänt sedan Gamleby-data startades 1984. Idag finns allt på Internet och då menar vi allt. Det finns nästintill ingenting som du inte kan köpa på internet. Näthandlarna bråkar om vem som kan erbjuda den bästa leveranstiden och de billigaste produkterna. Det är numera enkelt för konsumenten att vara prismedveten och jämföra vad en vara eller tjänst kostar på flera olika butiker.

Det finns både för- och nackdelar med denna utveckling. Att kunna hitta billiga produkter online gör det lättare för de som behöver vara kostnadsmedvetna att vara det. Det gör det även lättare att hitta rätt produkt direkt utan att behöva lägga tid på att åka runt i olika butiker. Till exempel kan vi ta bläckpatroner och toners. Det är inte helt lätt att hitta de som passar till just din skrivare och de kan även vara rätt så kostsamma. Nu finns det sidor som 123ink.se som man lätt kan gå in och leta upp just din skrivarmodell och då få fram vilka bläckpatroner och toners som passar till denna. Du får dem sedan enkelt hem i brevlådan.

På den negativa sidan kan vi hitta att många butiker går i konkurs. Även om de försöker bege sig in på onlinemarknaden så har de nackdelen mot de endast onlinebaserade butikerna. De fysiska butikerna kostar mycket pengar i hyra och personal. Vi tror dock om vi får spå lite i framtiden att det kommer att balansera sig mellan online och butik. Det finns en del saker som är lättare att köpa i en fysisk butik som t.ex. skor som ofta behöver provas innan köp och andra saker som t.ex. toners som är lätta att köpa online.